Storm

#Storm

Risken för storm är något som alla skogsägare måste kalkylera med. Genom att planera skogsbruket kan stormkänsligheten minska.

Här listar vi artiklar som på olika sätt handlar om storm och skogsbruk.

Artiklar & reportage

  1. Ny studie ger kunskap om risken för snö- och vindskador

    Vind och snö är två av de främsta orsakerna till skador i de svenska skogarna – och med klimatförändringarna följer ökad risk för stormfällning och snöbrott. Ett forskningsprojekt som Skogssällskapet delfinansierar ska utveckla en modell för att med hjälp

  2. Skogsägarskolan om skogs­försäkringar

    Fler skogsbränder, hårda stormar och ökade problem med angrepp av skadeinsekter gör att fler skogsägare inser vikten av att försäkra sin skog. Men hur fungerar en skogsförsäkring, vad skyddar den mot och hur mycket ersättning kan du få? Skogssäll­skapets

  3. Helikopterinventering i stormen Alfridas spår

    Stormen Alfrida drabbade Roslagskusten hårt under de första dagarna på det nya året. Nu pågår inventering och avverkningsplanering för att på bästa möjliga sätt ta tillvara stormvirket.

  4. Ny simuleringsmodell gör det lättare att förebygga stormskador

    Strategier för att förebygga stormskador har kommit allt mer i fokus. En forskargrupp vid SLU i Umeå har, med finansiering från Skogssällskapet, utvecklat en metodik som hjälper skogsbruket att beräkna och hantera riskerna för framtida stormfällningar.

  5. Ny studie om samband mellan vindfällen och risken för barkborreangrepp

    Hur stor mängd vindfällen av gran går det att lämna kvar efter en storm utan att riskera angrepp av granbarkborre under följande år? I ett projekt vid SLU, finansierat av Skogssällskapet, har fyra områden i norra Sverige studerats.

  6. Specialbestånd kräver specialaffär – kustgranen fick åka till Kina

    Amerikansk kustgran, eller Abies grandis, är ett ståtligt träd. Så ståtligt att det blir 35 meter högt på 60 år, och att virket blir för grovt för de allra flesta svenska sågverk. När Skogssällskapet skulle avverka ett bestånd av kustgran fanns först

  7. Christina Jorlén slutavverkar efter stormarna

    Nu är det andra gången vi träffar Christina Jorlén, med skog i sydvästra Sverige. Sedan sist har hon slutavverkat delar av sitt innehav och tillsammans med maken har de bättrat på vägar och funderar på att plantera lärk.

  8. Fler skogsägare försäkrar när riskerna ökar

    Försäkringsbolagen tror att riskerna för skogsskador ökar på grund av den globala uppvärmningen. Det påverkar skogsägaren och dennes försäkringar.

  9. Virkeskrönikan: Skillnad på naturkatastroferna

    Fyra stormar i början av vintern. Sedan den största branden i modern tid med 17 000 hektar som eldhärjades i Västmanland. Båda får effekter på virkesmarknaden – men olika stora effekter.