Skogsprogrammet - Så tycker vi: Synpunkter på samsyn

Alla måste inte vara överens. Men en gemensam grundsyn på vad hållbarhet innebär är nödvändig.

1. Vilka förhoppningar har du på ett nationellt skogsprogram?
2. Hur bedömer du direktiven, målen och arbetsmetoden med fyra brett sammansatta arbetsgrupper?
3. Hur bedömer du möjligheterna att nå konsensus – med bibehållen substans i det nationella skogsprogrammet?

Mårten Larsson, Skogsindustrierna:

1. Förhoppningen är att programmet leder till förslag på konkreta åtgärder som stärker skogens bidrag till en biobaserad samhällsekonomi. Det kan ske både genom att göra mer av skogsråvaran genom innovation och genom att öka avsättningen för skogsråvara genom att stärka vår internationella konkurrenskraft. Vi kan också öka tillväxten i skogen och därmed bidra till klimatnytta och ekonomisk tillväxt.

2. Skogsprogrammet omfattar nästan alla aspekter på skog, skogsbruk och skogsindustri. Det ställer krav på ”överhörning” mellan grupperna om det inte ska bli spretigt. Jag tror det går att hantera. Det finns ett stort engagemang i arbetsgrupperna, och Näringsdepartementet har ett starkt sekretariat för programmet.

3. Syftet är inte att nå konsensus i alla frågor. Når vi det i en fråga har regeringen fått starka argument för att göra verkstad av programmet. Även i de fall där det möjligen inte uppnås konsensus skapas förhoppningsvis goda underlag till regeringen.

Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningen:

1. För oss är det inte helt klart vad det nationella skogsprogrammet ska utmynna i. Vi fokuserar på den aviserade översynen av skogsvårdslagen. Vi har upprepade gånger bett såväl förra som sittande landsbygdsministern om ett klargörande av hur NSP-processen och översynen av skogsvårdslagen ska förhålla sig till varandra. Vi menar att ett nationellt skogsprogram måste koordineras med miljömålsarbetet med uttalad avsikt att uppfylla de miljökvalitetsmål som rör skogen.

2. Direktiv och mål måste klargöras bättre. Vi deltar endast i programrådet och har valt att än så länge inte vara med i arbetsgrupperna. Vi prioriterar att delta i processer som har stora möjligheter att leda till politiska förändringar. Därför inväntar vi främst direktiven för översynen av skogsvårdslagen.

3. Det finns en förtroendeklyfta mellan miljörörelsen och skogsbruket. Men det är välgörande när många olika uppfattningar ställs mot varandra. Det är inte helt nödvändigt att arbetet utmynnar i konsensus – dock är det avgörande att det finns en gemensam uppfattning om vad hållbart skogsbruk är. Utan en sådan är det omöjligt att komma vidare. Markanvändningens negativa påverkan på miljön samt dess negativa bidrag till miljömålen måste till exempel lösas.

Det finns en förtroendeklyfta mellan miljörörelsen och skogsbruket. Men det är välgörande när många olika uppfattningar ställs mot varandra.

 

Ulf Silvander, Svenskt Friluftsliv:

1. Vi har gått in utan några definierade mål för deltagandet. Men min förhoppning är att vi ska få till en dialog kring gemensamma frågeställningar.

3. Jag tror inte att vi kan nå konsensus i alla frågor. Men det kommer att finnas frågor där vi kan komma överens. Det nationella skogsprogrammet är en av flera processer som pågår just nu inom skogssektorn. Forskningsprogrammet Future Forest, Skogsstyrelsens olika regeringsuppdrag och revisionen av standarderna inom FSC och PEFC är andra processer som pågår. Nu har skogsbruket chansen att göra något riktigt bra.

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.