Skogsägaren Pari Baradaran: "Skogen är min pension och min passion"

Barnbarnen Nova, 9 år, och Victor, 7 år, älskar att vara i skogen och leka. Investering i skog är för Pari Baradaran både en säker inkomst inför pensionen och en långsiktig placering för kommande generationer. Foto: Leif Milling

Skogen är både hennes pension och ett tänkt arv till barn och barnbarn. Det är med de perspektiven Pari Baradaran planerar sitt skogsbruk. Men skogen ska också vara en plats att leka i och njuta av. Och att vandra genom sin egen mark är en väldigt speciell känsla.

Vintern kom tidigt i år, och skogen bäddades vackert in i snö lagom till att Pari Baradarans barnbarn Nova och Victor kom på besök över höstlovet. Deras glada skratt vittnar om att de älskar skogen. Det är en kärlek de delar med sin farmor.

Men Pari Baradaran har inte, som sina barnbarn, vuxit upp med skogen som en självklar lekplats. Hon är född i Iran och kom till Sverige som 33-åring. Här i Sverige träffade hon vänner som var hängivna jägare, fiskare och skogs­människor. Själv fick hon vänja sig vid skogen. I Iran finns den mesta skogen i norra delen av landet, och den är ofta svårtillgänglig och används inte lika mycket till fritids- och friluftsaktiviteter som i Sverige. Men successivt lärde Pari sig att uppskatta att vandra, plocka bär, åka skidor och njuta av det hon nu tycker är den mest storslagna av naturtyper.

Storm fällde 14 hektar första året

Intresset blev så stort att Pari bestämde sig för att köpa egen skog. I somras gick hon i pension, och numera vikarierar hon bara ibland på sin gamla förskola i Umeå där hon bor. Den nyvunna friheten och tiden vill hon ägna åt sin skog. Innehavet är 182 hektar, varav 134 hektar är produktiv skogsmark. Skogen ligger i Bäverträsk, 20 kilometer norr om Lycksele, och består mest av tallskog, varav en stor del är väldigt gammal.

När jag sålde mitt radhus sökte jag ett bra och tryggt sätt att investera mina pengar för framtiden.

– Skogen var mycket välskött när jag köpte den, och så vill jag behålla den.

Samma år som Pari köpte skogen, 2013, drog en kraftig storm in över området och fällde 14 hektar.

– Men jag gjorde ett snabbt avtal och kunde sälja av träden ganska omgående och gjorde en bra affär.

Det affärsmässiga i skogsägandet är en av drivkrafterna för Pari.

– Skogen är min pension. När jag sålde mitt radhus sökte jag ett bra och tryggt sätt att investera mina pengar för framtiden.

De estetiska värdena i skogen viktiga

Nu gör hon med hjälp av sin förvaltare, David Israelsson, Skogssällskapet, upp en plan för hur hon ska kunna få inkomster från skogen kontinuerligt under de kommande åren som pensionär. Den innebär att hon kommer att avverka efter hand, vart tredje år ungefär.

Några större kalhyggen kommer det inte att bli i Paris skog. Området med de 14 hektar skog som blåste ner återplanteras. Resterande innehav kommer att skötas med anpassade åtgärder, däribland blädningsgallring.

Men skogen är inte bara en placering av kapital. Det är en speciell känsla att äga mark och att promenera genom sin egen skog.

– Det ska vara så fint som möjligt i min skog, säger Pari. Tall är mitt favoritträd; jag tycker om höjden och att de släpper in solljus till andra växter och träd.

Som relativt nybliven skogsägare har hon fortfarande mycket att lära, säger hon. Och med ett brinnande intresse läser hon på och försöker sätta sig in regler, lagar och skötselråd – och hur man beräknar värde och vinst på avverkning.

Saknar skogsägarkurser för nybörjare

På sajten skogsverige.se står att läsa att universitet i Irans huvudstad Teheran nu stänger utbildningen i skogsskötsel för kvinnor, eftersom kvinnorinte anses vara lämpliga för den sortens utbildning.

– Det är sorgligt. Men så var det verkligen inte när jag växte upp i Iran. Då var utbildningar öppna för kvinnor likaväl som för män.

Men även i Sverige behövs det fler riktade utbildningar till kvinnor eller i alla fall till nyblivna skogsägare, tycker Pari.

– Jag saknar kurser för oss som inte har haft så mycket kontakt med skog tidigare. Det är så många nya termer, ord och begrepp, och jag skulle vilja lära mig allt från grunden.

Nästa steg är att lära sig använda motorsåg, röjsåg och andra redskap.

– Det är synd att de som tillverkar de här verktygen gör dem för fysiskt stora och starka personer. Jag som är ganska kort och inte så stark orkar knappt lyfta dem, säger Pari Baradaran, som vill vara delaktig i allt som rör hennes skog.

TEXT: Eva Brandsma

Pari Baradaran

Ålder: 63 år.
Bor: Umeå.
Sysselsättning: Pensionär.
Skogsinnehav: 182 hektar.
Fritidsintressen: Skog, natur och dans.
Favoritträd: Tall och palm. 

Våra tjänster

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.