Allemansrätt i Norden – förut­sätt­ning för friluftsliv

Hjortron och ljungblommor. Foto: Mostphotos

I Sverige ingår rätten att plocka hjortron i allemansrätten, men i Norge och Finland ser just den rättigheten lite annorlunda ut. Foto: Mostphotos

Skogen i Norden är viktig för rekreation och naturupplevelser – och allemansrätten skapar förutsättningar för friluftslivet. Den form av allemansrätt vi har i Sverige är unik, men liknande rättigheter finns i andra nordiska länder.

Att plocka vårens första vitsippor, slå upp tältet vid en vacker sjö eller fylla korgen med kantareller. Tack vare allemansrätten kan vi röra oss fritt i naturen – en möjlighet som bygger på ett gemensamt ansvar och minnesregeln ”inte störa – inte förstöra”.

Begreppet allemansrätt förekommer i svensk, norsk och finsk lagstiftning, men omfattningen skiljer sig mellan länderna. Mest lik den svenska allemansrätten är den i Finland, men en skillnad är att man där inte får elda eller tälta på annans mark utan tillstånd. Det finns också andra begränsningar så som plockning av hjortron och åkerbär i Finland.

I Norge finns allemansrätten reglerad i en friluftslag från 1950-talet. Där gäller allemansrätten på stora delar av så kallad ”utmark”, det vill säga mark som inte är odlad, tomtmark eller liknande. I många områden finns det också regler om att det bara är lokalbefolkningen som får plocka hjortron.

I resten av Europa varierar möjligheterna att vistas fritt i naturen – men att tälta och att plocka blommor, bär och svamp är ofta förbjudet.

Källa: Naturvårdsverket

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.