Aktuellt från västra Götaland

Regionchef Elin Larsson skriver om det aktuella läget i västra Götaland.

Våren var verkligen en het vår! Det var hög brandrisk och brandsamråd på alla håll och kanter. Vi jobbade intensivt med att anpassa oss för att minimera riskerna och inte starta några bränder – entreprenörer körde nätter och tidiga morgnar istället för dagtid, vi valde bort trakter som var för torra, det fanns extra utrustning hos entreprenörerna för att ha beredskap om det ändå skulle börja brinna och i några fall ställde vi maskinerna helt då vi kände att riskerna med att köra blev för höga. Allt sammantaget så visade det sig vara bra strategier för vi klarade oss utan att tända en enda brand.

Våren var även en intensiv skogsvårdssäsong, det har röjts stora arealer och mer blir det, många plantor har satts och vi hann markbereda en hel del innan det blev för varmt och torrt, pga den torra situationen satte vi en del plantor på försommaren snarare än våren vilket med sommarens regn visade sig vara en bra strategi.

De flesta maskinentreprenörerna hade ledigt under juli och nu har de dragit igång igen i augusti, det fyller på med avverkat virke i skogen och längs vägarna och leveranserna mot industrier börjar rulla in. Dock blev augusti en riktigt blöt månad, så vi har inlett med att planera om avverkningar för att hitta områden som tål regnet bättre, med mer stenbundna marker, korta skotningsavstånd och bra bärighet på vägar så kan vi minimera skador.

Prismässigt på virkesmarknaden ser det väldigt bra ut just nu. Vi trodde att det skulle dippa under våren men det har tvärtom skett en ökning – priserna har gått upp både på sågtimmer, massaved och bränsleved och det är fortsatt god efterfrågan på alla sortiment – så nu är det läge att avverka! Vi har även kommit igång med en ny entreprenör i Dalsland vilket känns roligt då vi tyvärr ligger efter där sedan en entreprenör slutade förra året. Den nya entreprenören har vi på heltid, vilket ger oss bra förutsättningar att planera utifrån vad som blir bäst för dig som kund.

Våra nyanställda på regionen har kommit in väl in i arbetet. Vi har även några rekryteringar på gång så det känns spännande att få in nya deltagare i teamet på regionen!

Elin Larsson

Regionchef västra Götaland
Karta region västra Götaland

Region västra Götaland innefattar länen Västra Götaland och Halland. Här finns kontor i Göteborg, Vänersborg, Skövde och Ullared.

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.