Aktuellt från östra Svealand

Regionchef Hans Lindberg skriver om det aktuella läget i östra Svealand.

Sommaren är över och det blev inte den torra sommaren som några hade förutspått, snarare blötare än vanligt.
Värmen i början av sommaren gjorde att granbarkborren svärmade och man befarande att angreppen skulle bli massiva, men så kom vändningen i vädret med kyla och nederbörd i rejäla mängder vilket medförde att situationen med granbarkborren blev bättre, och att brandrisken i skog och mark försvann.

Ur ett skogligt perspektiv kan vi konstatera att det blev en bra sommar, nederbörden behövdes för tillväxten i skogen och för att minska barkborreangreppen, även om vi givetvis inte kommer att klara oss helt utan skador. Nu går vi in i höstens utmaningar med allt vad det innebär. Vi inventerar planteringarna, som fick en tuff start i början av sommaren, och går igenom skogen efter barkborreangrepp. Skulle ni hitta angripna träd, så kontaktar er skogsförvaltare.

Virkesmarknad

De historiskt höga virkespriserna gör att det är bra att hålla en hög aktivitet i skogen. Alla sortiment har haft en positiv utveckling, och frågan är hur länge den här prisvågen håller i sig. Vi vet att bland annat räntehöjningar brukar ha en negativ effekt på byggandet, vilket i sin tur medför en lägre efterfrågan på sågade trävaror, men den låga svenska kronan gör att det fortsatt är positivt att göra affärer med svenska sågverk. Vi ser även att priset på energived och massaved ökar, vilket till stor del kan bero på konflikten i Ukraina. Vi exporterar en hel del virke österut, när Finland och Baltikum inte längre får in någon råvara från Ryssland.

Personal

Regionen har vuxit med nya kunder vilket gjort att vi har förstärkt med personal. Våra nya skogsförvaltare Rudolf Eckerström och Gustav Löwenhielm har kommit väl in i verksamheten. Samtidigt har vår nestor Sven-Olof Eliasson flyttat till Gotland på heltid och fortsätter att vara skogsförvaltare åt våra kunder på ön.

Önskar er alla en skön höst!

Hans Lindberg

Regionchef östra Svealand
Karta region östra Svealand

Region östra Svealand innefattar länen Uppsala, Stockholm, Södermanland samt Gotland. Här finns kontor i Uppsala, Stockholm, Nyköping och Visby.

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.