Populär efterlysning i repris: Skogssällskapet vill ha hjälp att hitta fler knasiga träd
Sveriges skogar kryllar av knasiga träd. Träden med udda former har lågt virkesvärde men höga upplevelse- och naturvärden när de får stå kvar i skogen. Nu vill stiftelsen Skogssällskapet ha allmänhetens hjälp att hitta årets knasigaste träd i varje landskap.
– En ansvarsfull skogsskötsel innebär att se och ta tillvara olika värden i skogen. De knasiga träden har oftast inga höga virkesvärden, men däremot potential att både gynna biologisk mångfald och bidra till högre upplevelsevärden i skogen, säger Karin Fällman Lillqvist, hållbarhetschef på Skogssällskapet.
En stor andel av Sveriges skogar förvaltas för att ge råvara till förnybara produkter och då brukar virkesvärdet vara prioriterat. Skogsägare som låter knasiga träd stå kvar i produktionsskogar bidrar till både upplevelsevärden och naturvård.
– I det moderna skogsbruket ska man alltid lämna naturhänsyn, bland annat i form av "evighetsträd" som ska finnas kvar efter en avverkning. Dessa träd blir hem för insekter, fåglar och svampar. Knasiga träd som står kvar i skogen är ofta lämnade som just evighetsträd, berättar Karin Fällman Lillqvist.
Det här är tredje året som Skogssällskapet efterlyser knasiga träd och tidigare år har många hundra bilder delats i sociala medier under hashtaggen #knasigaträd.
– Skogssällskapet vill bidra till att öka kunskapen om skogen och om ansvarsfull skogsskötsel. Därför vill vi nu uppmuntra allmänheten att spana efter knasiga träd när de vistas i skog och mark i sommar, säger Karin Fällman Lillqvist.
Bilderna delas, precis som föregående år, i sociala medier med hashtaggen #knasigaträd. I höst utser en jury vilket träd i respektive landskap som är årets knasigaste träd.
Så bidrar du:
Dela en bild på det knasiga trädet i sociala medier tillsammans med en beskrivning av var trädet finns, senast den 31 augusti. Tagga bilden med #knasigaträd. Kom ihåg att ditt inlägg måste vara offentligt för att kunna medverka i tävlingen.
Fakta: Så uppstår knasiga träd
- Ofta har knasiga träd blivit påverkade av omgivningen på ett eller annat sätt. De kan i ung ålder ha blivit betade av djur så att trädet skickat upp flera nya toppskott och därför till slut fått flera stammar.
- Trädet kan också växa in i andra föremål – som stenar, taggtråd eller andra träd – så att märkliga formationer bildas.
- Trädet kan ha genetiska defekter eller drabbas av sjukdomar som får det att slå knutar på sig själv, få ett ovanligt grenverk eller krypa fram efter marken i stället för att växa uppåt.
Visste du att?
Varje vecka var 40 procent av svenskarna ute i skog och mark på fritiden, det visar ny statistik från SCB för 2022.