- Start
- Kunskapsbank
- Granbarkborren
Granbarkborren
#Granbarkborren
Här samlar vi artiklar och uppdateringar om granbarkborreläget, och vad du som skogsägare kan göra för att motverka angreppen i din skog.
Angreppen från granbarkborre har sedan sommaren 2018 ökat explosionsartat i Sverige. Under 2019 bedöms 7 miljoner kubikmeter skog ha blivit skadad i södra och mellersta Sverige. Det är nästan är en fördubbling av angreppen jämfört med 2018. Under 2018 bidrog det torra vädret under vår och sommar till ett extra gynnsamt läge för barkborren, som förökade sig kraftigt.
Här samlar vi våra artiklar om granbarkborren och det aktuella läget kring angrepp, inventering och ny forskning.
Artiklar & reportage
-
Minskad förökningsframgång för barkborren
Granbarkborrens förökningsframgång minskade under 2022 i delar av utbrottsområdet, jämfört med under 2021, visar forskning som Skogssällskapet finansierar.
-
Ludvika kommun ville skapa en hållbar skog med hög biologisk mångfald
Flera torra och heta somrar ledde till omfattande angrepp av granbarkborrar på Ludvika kommuns skogar, med avverkning i förtid som resultat. Istället för att plantera ny granskog på marken tog skogsförvaltarna Rickard Undevik och Bert Pilo beslutet att
-
Ökade barkborreangrepp i Dalarna – håll koll och agera i tid
Granbarr som färgas roströda och brunt borrmjöl nere vid granens rötter – det kan vara tecken på att trädet är angripet av granbarkborren. Angreppen blir allt mer omfattande i Dalarna, och Skogssällskapet vill nu uppmana alla skogsägare att hålla koll på
-
Finska skogsägare varnas för barkborreskador
Skogen i Finland har hittills klarat sig från de omfattande granbarkborreangrepp som drabbat de svenska skogarna sedan sommaren 2018. Men nu ökar risken för skador.
-
Tveksam effekt av granbarkborrefällor
Fällor som används för att locka till sig och fånga granbarkborrar har tveksam effekt när det gäller att minska angreppen av granbarkborre i närbelägen skog. Det visar en studie från Skogforsk, som Skogssällskapet varit med och finansierat, där man
-
Uppdrag: bevaka granbarkborrens svärmning
Parallellt med samhällets hantering av coronaviruset pågår en intensiv kamp mot stora granbarkborreangrepp i södra och mellersta Sveriges skogar.
-
Lär känna granbarkborren
Den är liten, luden och orsakar skador för mångmiljonbelopp. Vid första anblicken ser granbarkborren ganska harmlös ut, men under sommaren 2018 och 2019 har den skadat eller dödat uppskattningsvis tio miljoner kubikmeter granskog. Martin Schroeder,
-
Barkborreskadorna fördubblade under 2019 – 7 miljoner kubik skadade
Enligt en ny kartläggning har granbarkborren under 2019 skadat närmare 7 miljoner kubikmeter skog i södra och mellersta Sverige. Det är nästan en fördubbling av angreppen jämfört med 2018.
-
Skogsägarskola: Inventering av barkborreskadad skog
Genom att göra en inventering av din skog kan du minska skadorna från granbarkborren. Här går vi igenom vilka tecken du ska leta efter – och vilka träd som är viktigast att ta bort.
-
Lägre betalt för barkborreskadat virke
Hur påverkar granbarkborreangreppen kvaliteten på virket och hur ser avsättningen ut på en marknad som riskerar att bli mätt på skadat virke? Henrik Möllerberg, produktions- och kvalitetsutvecklare för Skogssällskapet, ger oss den senaste prognosen.
Aktuella projekt inom Granbarkborren
- Risk of bark beetle damage in relation to forest management practice Forskare: Maartje Johanna Klapwijk
- Effekt av 'sök och plock vinter' på granbarkborren och dess fiender under bark Forskare: Jan Weslien
- How does forest conservation influence the risk of bark beetle damages? Forskare: Simon Kärvemo