- Start
- Kunskapsbank
- Juridik
Juridik
#Juridik
Det finns många lagar och regler som berör skogsmark, som du som är skogsägare behöver ha koll på. Här samlar vi våra artiklar om juridiska frågor kopplat till skog och skogsbruk.
Artiklar & reportage
-
Från rågångar till GPS-koordinater
Gränsstenar, stenrösen och järnrör i marken eller koordinater på en digital karta? Än så länge är det de fysiska gränsmarkeringarna som är juridiskt gällande. Men digitaliseringen går snabbt, inte minst inom skogsbruket, och en övergång till
-
Juristens tips för god grannsämja
Många skogsägare är vana att samarbeta med sina grannar – och man har inte sällan känt varandra i många år. Men ibland uppstår trots allt oenigheter. Juristen Filip Herlitz på Argum berättar om några vanliga konflikter och vad man ska tänka på.
-
Från servitut till jaktupplåtelser – så fungerar det
Gränser, vägar och diken är exempel på områden där grannar kan ha med varandra att göra. Med hjälp av juristen Filip Herlitz förklarar vi några avtalstyper och begrepp som kan beröra dig som skogsägare.
-
Vem äger vattnet – fastighetsspecialisten förklarar
Markavvattning, strandskydd, fiskerätt och vattenskyddsområden – som fastighetsägare har du både rättigheter och skyldigheter kopplat till vattnet i din skog. Men hur vet jag vilken del av vattnet som tillhör min fastighet, vad jag får göra med det och
-
Skogssällskapets värdering gav högre intrångsersättning
Efter åratal av diskussioner hade frågan om de gamla naturreservaten på Kullaberg kört fast. Länsstyrelsens förslag innebar att all ädellövskog skulle undantas från skogsbruk. Gyllenstiernska Krapperupsstiftelsen, som äger marken, menade att det i så
-
Många lagar och regler påverkar skogsägaren och skogsmarken
Det finns många lagar som berör skogsmark och som skogsägare behöver man ha koll på vad som gäller både ovan och under jord. Skogsvårdslagen, artskyddsförordningen och minerallagen är bara några.
-
Äganderätten – en flexibel rättighet
Att äga – till exempel skogsmark – ger ingen absolut rätt. Det är i stället en flexibel rättighet som kan variera i omfattning beroende av olika lagstiftningar, sedvana, myndighetsbeslut och annat.
-
Advokaten: Undvik domstolsförhandling
Om du som säljare av virke inte kommer överens med köparen är ett gott råd att försöka lösa tvisten i ett tidigt skede. Rådet kommer från Daniel Eggertz, jägmästare, advokat och specialist på bland annat juridiken kring virkesköp.
-
Vägar - en juridisk djungel
– Vägar skapar ibland problem för skogsägare, och den ena vägfrågan är inte den andra lik. Dessutom varierar förutsättningarna från väg till väg, säger Bengt Furenäs, fastighetskonsult i Skogssällskapet.
-
Intrång i den egna skogen: "Gör rätt, ta hjälp"
Den juridiska fråga som flest skogsägare möter rör intrång på den egna fastigheten. Det kan vara staten som vill dra en kraftledning eller skydda höga naturvärden, en granne som vill dra en väg eller ett telekomföretag som vill sätta upp en telemast.