Skogsmarkspriserna
har stabiliserats och vänt uppåt

Ulrik Abelson, fastighetsexpert Skogssällskapet. Foto: Fredrik Bankler

Ulrik Abelson är fastighetsexpert på Skogssällskapet. Foto: Fredrik Bankler

Virkespriserna är fortsatt rekordhöga samtidigt som skogsmarkspriserna stabiliserats och vänt uppåt.
Totalt sett har det redan låga skogsindex* sjunkit ytterligare, vilket innebär att man som köpare får mycket skog för pengarna. Det berättar Skogssällskapets fastighetsexpert Ulrik Abelson.

Två gånger per år tar Skogssällskapet temperaturen på Sveriges skogsmarkspriser. Vårt skogsindex bygger på aktuell marknadsinformation om skogsfastighetspriser och virkespriser från hela landet.

Nu kan vi presentera det senaste skogsindexet med siffror från september till och med mars i år.

– Sammantaget har skogsindex stått stilla eller sjunkit ytterligare några snäpp, sedan vår senaste mätning i fjol – och detta från redan rekordlåga nivåer. Den främsta förklaringen är att virkespriserna stärkts ytterligare och att avkastningenfrån skogen ökat mer än skogsfastighetspriserna, säger Ulrik Abelson, fastighetsexpert på Skogssällskapet och fortsätter:

– Många har gjort riktigt bra skogsaffärer under perioden, i höstas kunde vissa köpare finansiera en stor del av köpeskillingen för skogsfastigheten genom att avverka skog. Och än så länge är det ett fortsatt bra köpläge.

Fortsatt uppgång för virkespriserna

Virkespriserna har fortsatt att öka och ligger på historiskt höga nivåer.
Det gäller alla sortiment, såväl timmer som massaved och bränsleved. När det gäller skogsmarkspriserna så nådde de en botten i fjol. I höstas kunde man skönja en försiktig uppgång, och den återhämtningsfasen håller i sig.

– Vi ser att skogsmarkspriserna stabiliserats och vänt uppåt, om än försiktigt. Bakgrunden är framför allt de höga virkespriserna som kraftigt ökat lönsamheten i skogsbruket. Under perioden ser man alltså, trots fortsatt lågkonjunktur och ett oroligt omvärldsläge, en något ökad optimism.

De stigande prisnivåerna på skogsmark är enligt Ulrik Abelson som mest tydliga i södra Sverige, där utbudet har varit större och skogsaffärerna fler. Från Dalarna och uppåt i landet görs det färre affärer under vinterhalvåret, och det finns kommer igång på samma sätt där när snön försvinner.

Avverkningsbar skog mest eftertraktad

Bland köparna är skogsfastigheter med mycket slutavverknings­mogen skog fortsatt de mest eftertraktade objekten.

– Generellt sett är också välarronderade fastigheter med bra skogstillstånd och bra vägnät de mest attraktiva, medan fastigheter med byggnadsbestånd – i synnerhet eftersatta sådana – oftare ses som en belastning. Oviss utveckling framåt Att sia om utvecklingen framåt är aldrig lätt, men i det rådande omvärldsläget där världsekonomin är i gungning är det särskilt svårt, menar Ulrik Abelson.

– Framtiden är oviss och osäkerhetsfaktorerna många, och hur och i vilken utsträckning tullar, handelshinder och ett osäkert geopolitiskt läge kan påverka svensk skogsindustri och konjunkturen i allmänhet är ännu svårt att veta. Trots orosmoln finns det ändå en grundläggande optimism, och i tider när börsen svänger ser många skogen som en mer stabil tillgång jämfört med aktier. En långsiktig investering med stabil förräntning över tid som fortsätter att locka, säger han.

Text; Sara Steinholtz Sparby

Skogsindex våren 2025 för olika delar av landet (höstens siffror inom parentes):

GeografiMarknadsprisAvkastningsvärdeSkogsindex
Sydsverige165 620 kr/ha (154 635)195 730 kr/ha (179 440)0,85 (0,86)
Västsverige147 920 kr/ha (140 180)173 100 kr/ha (146 140)0,85 (0,96)
Uppland123 580 kr/ha (117 735)149 730 kr/ha (132 190)0,83 (0,89)
Mellannorrland60 620 kr/ha (60 200)81 800 kr/ha (81 450)0,74 (0,74)
Norrbotten35 710 kr/ha (35 520)53 110 kr/ha (44 600)0,67 (0,80)

*Det här är Skogsindex

Skogssällskapets index bygger på aktuell prisrapportering från hela landet. Genom att dividera marknadspris för en skogsfastighet med avkastningsvärdet för virket får man en kvot som kan användas i jämförelse med andra fastigheter. Låg kvot innebär att du får mycket skog för pengarna, hög kvot betyder att du betalar för annat än virke (närhet till storstad, bra jakt, exploateringsmöjligheter etcetera).

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.