Aktuellt från västra Götaland

Regionchef Elin Larsson skriver om det aktuella läget i västra Götaland.

Då var det dags att runda av 2023 och summera det med en tillbakablick.

Vädret påverkar oss mycket och under 2023 har det verkligen varit svängningar! En väldigt blöt januari-februari, en extremt varm och torr vår, ovanligt regnig sommar och väldigt blöt augusti – och sen lite normalblött under hösten med några tacksamt kalla veckor innan jul.

Och det kanske är så här det kommer att se ut framöver – mer extremväder – men då måste vi anpassa oss för det. Bättre vägar, vägar med bredare röjda kanter så att det både torkar upp och ger viltbete, tänka mer på trädslagsval och att göra åtgärder i rätt tid för att minska risk för skador. Klimatanpassning av skog och skogsskötsel blir allt viktigare och vi inleder året med ett samarbete med SMHI kring detta där vi kommer att vara värd för en utbildning i klimatanpassad skogsskötsel i Göteborgstrakten. Mer information och inbjudan kommer!

Under hösten har vi fått nya förvaltare på plats. I Halland har Gustaf Sparrevik börjat och i Skövde finns nu Andreas Norberg. Vi har även en ny produktionsledare, Paul Kewenter, som kommer att jobba på hela regionen. Tre duktiga, drivna medarbetare med olika bakgrunder som kommer att komplettera teamet perfekt.

Prismässigt på virkesmarknaden är det ett fortsatt bra läge. Vi trodde ju att det skulle dippa under 2023 men det har tvärtom skett ökningar – priserna har gått upp på såvä sågtimmer som på massaved och bränsleved. Marknadsmässigt så är massabruken lagom försedda med massaved medan många värmeverk efterfrågar bränsleved, men det är ju en begränsad volym och under en begränsad säsong. Generellt så är det brist på sågtimmer hos de flesta sågarna.

Känslan är att priserna kan dippa framåt sommaren då lågkonjunkturen slår igenom mer hos industrin, men fram till dess lär efterfrågan vara hög och det är bra läge att avverka.

Tack för det goda samarbetet under 2023 och vi ser fram emot en spännande fortsättning under 2024 med er!

Läs gärna vår konsultchef Christina Nyströms råd kring vad som är aktuellt inom ekonomi- och fastighetsfrågor så här i början av året.

Utbildning i klimatanpassat skogsbruk 6-7 mars

Ett tips till dig som äger skog i Västra Götaland är att anmäla dig till SMHI:s kurs i klimatanpassat skogsbruk 6-7 mars. Den är kostnadsfri, och under kursens första dag är det vi på Skogssällskapet som är värdar och berättar om hur vi jobbar på vår egen fastighet Floda utanför Göteborg. Platserna är begränsade, så är du intresserad – anmäl dig redan idag!

Läs mer och anmäl dig till kursen "Klimatanpassning för dig som arbetar med skogen" hos SMHI Länk till annan webbplats.

Elin Larsson

Regionchef västra Götaland
Karta region västra Götaland

Region västra Götaland innefattar länen Västra Götaland och Halland. Här finns kontor i Göteborg, Vänersborg, Skövde och Ullared.

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.