- Start
- Kunskapsbank
- Gran
Gran
#Gran
Granen utgör cirka 40 procent av virkesförrådet totalt sett i Sverige, i Götaland är siffran drygt 51 procent.
Den kritiseras ibland för att vara tråkig och ge mörka, ensartade skogar, men utgör samtidigt ryggraden i det svenska skogsbruket och är viktig både för ekonomin och klimatet. Här har vi samlat våra artiklar om granen ur olika perspektiv.
Artiklar & reportage
-
Julgransodling – arbete året om för den perfekta granen
Varje år säljs ungefär tre miljoner julgranar i Sverige, de flesta från odlingar i Skåne och Danmark. Men intresset för lokalproducerade granar ökar. Vi har pratat med Lisa Nylinder på Åstundens julgranar i Västmanland om vad som krävs för att lyckas med
-
Granen skyldig till brunare sötvatten
Sveriges sjöar och vattendrag har blivit brunare. En pågående studie vid Lunds universitet, som Skogssällskapet finansierar, visar nu att ”brunifieringen” till stor del beror på att det i dag finns mer barrskog i landet. Rådet till skogsägare är därför
-
Gran på rätt mark – lönsamt, klimatsmart och vackert
– Granen är Sveriges viktigaste gröda, tätt följd av tallen. Vi ska odla gran för att den är ekonomiskt viktig!
-
Skogsskötselchefens bästa tips: Röj bort risken för rotröta
Rotrötan orsakar stora ekonomiska förluster varje år – både i form av virkesförluster och genom sämre tillväxt. Men med rätt insatser går det att minimera riskerna. Mattias Berglund, forskare på Skogforsk och tidigare skogsskötselchef på Skogssällskapet,
-
Fem sätt att använda gran
Byggmaterial och pappersmassa i all ära – men granen har större potential än så. Skogsvärden har tagit sig genom barren på granen och hittat en guldgruva för såväl konstnärer som kockar och modetillverkare.
-
Den svenska granen ska sätta smak på världen
Byggmaterial och pappersmassa – vad mer kan granen användas till? Jo matlagning, berättar entreprenören Eva Magnusson. Med sin produkt Gran Zirup har hon tagit Restaurangsverige med häpnad – nu ska smaken av svensk gran gå på export.
-
Mångfalden i skogen grundläggande för skogsägaren Märta Velander
Ett brukande som är hållbart för framtiden och en skog där både människor, djur och växter mår bra – det är visionen för skogsägaren Märta Velander. Som ett led i detta har hon, tillsammans med övriga delägare, beslutat att bläda delar av sin skog i Åre.
-
Forskarna varnar: Det är allt för lätt att ta till granen
Granen spelar en stor och viktig roll i svenskt skogsbruk. Den är lättodlad, producerar virke som efterfrågas av skogsindustrin och är en effektiv sol- och koldioxidfångare som växer snabbt och gör stor nytta för klimatet. Men är det hållbart med så
-
Psykologin bakom granifieringen: Därför väljer vi granen framför tallen
Vilka nutida förklaringar ligger bakom den ökade granifieringen i Sverige? Vi har hittat svaren i viltbetet och ekonomin – men även i människans vanebeteenden och normer.
-
Skogens konung – så blev granen störst och starkast i skogen
I ett historiskt perspektiv är granen ett av Sveriges yngsta skogsträd – ändå är det vårt vanligaste trädslag i dag. Vad beror det på – finns svaren i vår förhistoria? Skogshistorikern Matts Lindbladh ger oss en introduktion till granens intåg i Sverige.