Den svenska granen ska sätta smak på världen
Byggmaterial och pappersmassa – vad mer kan granen användas till? Jo matlagning, berättar entreprenören Eva Magnusson. Med sin produkt Gran Zirup har hon tagit Restaurangsverige med häpnad – nu ska smaken av svensk gran gå på export.
Det började med en grundkurs i mathantverk. Medan många av kursdeltagarna jobbade med råvaror som hjortron och rabarber ville Eva Magnusson hitta någonting eget. Eftersom hon kommer från Medelpad, vars landskapsblomma är granen, och är uppvuxen med granskog föll det sig naturligt att utforska vad som gick att göra av just gran.
– Jag visste att granen var nyttig, men jag visste inte vad man kunde göra med den, så jag gick hem och provade mig fram.
Den produkt hon några veckor senare presenterade på kursen skulle visa sig vara någonting alldeles speciellt, nämligen gransirap.
– Kursledaren tittade och smakade på min gransirap, sedan sa hon bara: ”Människa, vad har du gjort? Det här är bra! Det här kan du gå vidare med!”
Det här var år 2010. På den tiden hade Eva Magnusson ingen som helst tanke på att bli mathantverkare. Hon drev eget företag i en helt annan bransch och hade inga planer på att sadla om. När möjligheten att vara med vid en stor mathantverksmässa i Stockholm kom upp kunde hon ändå inte låta bli.
– Jag hade ju bara en enda produkt, men jag åkte ändå dit och hyrde ett bord. Det skulle visa sig vara helt rätt. Intresset för produkten var nämligen jättestort, inte minst bland kockar. Sedan dess har snöbollen bara rullat på, som Eva Magnusson uttrycker det.
– Smaken är väldigt speciell, den måste man uppleva för att förstå. Den passar väldigt bra till maträtter som ost och kött, men även till efterrätter, vilket kockarna också insåg.
Granskott från julgransodlare
I dag driver Eva Magnusson företaget Skogens Sköna Gröna AB och har en lokal med dubbla kök, egen butik samt en eventyta. Granskotten köper hon från privata skogsägare och julgransodlare som tar bort skotten för att formen på granen ska bli fin.
Med åren har hon även utökat sitt sortiment med allt ifrån snaps till kryddor – allt med granskott som smakbärare. Men det är fortfarande sirapen, med namnet Gran Zirup, som är storsäljaren.
Smaken måste man uppleva för att förstå.
– Det är många restauranger och barmästare som köper sirapen. Fotografiska i Stockholm använder min sirap, och när Kronprinsessan Victoria och Daniel gifte sig serverades chokladpraliner fyllda med min sirap. Det är såklart helt fantastiskt att så många uppskattar produkten.
Framgångarna med gransirapen har lett till att Eva Magnussons företag har blivit utvalt att delta i Forest Business Accelerator – ett samarbete mellan SCA, IBM, Processum och BizMaker för att hjälpa lovande företag inom skogssektorn att nå den internationella marknaden.
Under vintern och våren har Eva, tillsammans med SCA, tagit fram en förpackning av en ny sorts wellpapp som hennes produkter ska säljas i internationellt. På förpackningen finns ”Try Swedish”-loggan, Exportrådets marknadsföring av unika svenska smaker utomlands.
– Det känns jätteroligt och spännande. Jag har redan varit ute i en del länder, bland annat i Italien, Tyskland, Norge och Kanada, där responsen har varit väldigt positiv.
Vad som händer framöver återstår att se – men det ser lovande ut. Och oavsett hur exporten kommer att påverka Eva Magnussons företag är hon helt säker på en sak: granen kommer för alltid att vara viktig, både för henne och för Sverige.
TEXT: Malin Letser
Dela
Våra tjänster
Vill du prenumerera...
...på vårt nyhetsbrev?
Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.
...på Tidningen Skogsvärden?
Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.