Tjäderbiotopsområde på Södra berget i Sundsvall

Tjädertupp. Foto: Mostphotos

På Södra berget i Sundsvall, bara tre kilometer från stadens kärna, ligger ett tjäderspelsområde på kommunens mark. Här har Skogssällskapet i mer än 50 år förvaltat skogen med inriktning mot rekreationsskog.

Trädens rötter och stammar angrips mekaniskt med motorsåg för att efterlikna förutsättningarna efter branden 1888. Foto: Thomas Lindström/Skogssällskapet

Trädens rötter och stammar angrips mekaniskt med motorsåg för att efterlikna förutsättningarna efter branden 1888. Foto: Thomas Lindström/Skogssällskapet

– Störningen har varit så liten i skogen, så tjädern har i alla år fortsatt att trivas så nära staden. Vi är stolta över att kunna erbjuda medborgarna en tjäderspelplats så nära, berättar Hans Asplund, skogsansvarig på Sundsvalls kommun.

Luckhuggning, friställning av gamla tallar, ringbarkning och mekaniskt skapade skador, som ska efterlikna brandskador på träden, är några av åtgärderna som genomförs i området.

Målet är att skapa en ljus och luftig skog där predatorer som kan hota tjädern missgynnas. Dessutom gynnas bärproduktionen och ny död ved skapas som ökar den biologiska mångfalden.

– Vi angriper trädens rötter och stammar mekaniskt och vill på så sätt efterlikna förutsättningarna efter den stora branden som drog fram här 1888, men utan att behöva bränna i ett rekreationsområde, säger Hans.

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.