- Start
- Kunskapsbank
- Naturvårdande skötsel
Naturvårdande skötsel
#Naturvårdande skötsel
I den naturvårdande skötseln får skogsproduktionen stå tillbaka för att naturvården ska få vara i centrum.
Inom skogsbruket är avvägningen mellan produktion och hållbarhet en viktig fråga. För en hållbar balans i skogen är det viktigt att på vissa områden låta skogsproduktionen stå tillbaka för naturvårdande skötsel.
Några vanliga åtgärder inom naturvårdande skötsel är friställning av stora lövträd, tillskapande av död ved, naturvårdsbränningar och faunadepåer:
Artiklar & reportage
-
Ädellöv och virkespråmar när omställningen på Kurön fortsätter
Skogssällskapets arbete på Kurön i Mälaren, som vi har följt under året, fortsätter. Femtusen ädellövplantor har satts i backen och i höst ska närmare sjutusen kubikmeter virke fraktas med pråm till fastlandet. Det berättar skogsförvaltaren Kalle
-
Ny guide ska öka kunskapen om naturvård i ädellövskog
Vilka ädellöv behöver aktiv skötsel och vilka behöver det inte? I en ny bildguide, finansierad av Skogssällskapet, ger skogsekologen Jörg Brunet konkreta exempel och handfasta råd för naturvårdande skötsel av ädellövskog.
-
Gallring banar väg för ädellövet på Kurön
Projektet på den 170 hektar stora Mälarön Kurön fortsätter. Under våren har skogen gallrats och förberetts för plantering av ädellöv.
-
Naturvård med lätta maskiner i Jordbärsmurens reservat
I naturreservatet Jordbärsmuren utanför Gysinge hjälper Skogssällskapet just nu länsstyrelsen i Gävleborg med åtgärder för att restaurera naturvärden. På den blöta och känsliga marken ska granarna tas bort så att skogen blir ljusare, lövträden gynnas och
-
Forskarens råd för att återställa naturvärden: Släpp in ljus och värme
Hur väl fungerar det att återställa ekologiska värden som försvunnit genom luckhuggning eller naturvårdsbränning? Det har forskare vid SLU i Umeå undersökt i ett projekt finansierat av Skogssällskapet.
-
Så skapar du mest mat åt den vitryggiga hackspetten i skogen
Hur kan man bäst gynna den vitryggiga hackspetten? Forskare vid SLU har, i ett projekt finansierat av Skogssällskapet, undersökt vilka natuvårdsåtgärder som ger mest mat åt hackspetten.
-
Nytt forskningsprojekt ska hjälpa hotade vedsvampar
Leena Hamberg vid finska Naturresursinstitutet (Luke) leder ett forskningsprojekt som undersöker metoder för att odla och återinföra hotade vedsvampar i finska och svenska skogar. Projektet, som delvis finansieras av Skogssällskapet, startades i höstas
-
Stärk naturvärdena i landskapet genom samarbete
Många växter och djur behöver livsmiljöer som hänger ihop över större områden. Att samarbeta över fastighetsgränserna och se skogens naturvärden ur ett landskapsperspektiv kan ofta öka effektiviteten i naturvårdsarbetet.
-
Panelsamtal: Vad är kostnadseffektiv naturvård?
Vi bjöd in fyra personer till ett samtal om kostnadseffektiv naturvård. Får man prata om det? Vad är det som är kostnadseffektivt? Hur kan markägare tänka? Detta visar sig vara ett ämne med flera bottnar.
-
Skogsägarskolan: Anlägg en faunadepå och gynna mångfalden – så gör du
En gammal skräpig vedhög eller ett paradis för insekter och andra smådjur? Det senare, såklart! En faunadepå gynnar den biologiska mångfalden och är en konkret naturvårdande insats som du som skogsägare lätt kan fixa själv. Mats Jonsell, lektor i
Våra tjänster inom Naturvårdande skötsel
Aktuella projekt inom Naturvårdande skötsel
- Hur påverkas bottenfaunan långsiktigt i små bäckar i produktionsskog av andelen lövträd i kantzonen – stöd för att skapa funktionella kantzoner Forskare: Eva Ring
- Naturvårdande skötsel i ädellövskog – en bildguide Forskare: Jörg Brunet
- Fladdermössen i landskapet Forskare: Johnny de Jong