Vi har gjort Sveriges skogar och skogsägare rikare sedan 1912. Våra erfarna rådgivare hjälper dig – oavsett om du vill maximera intäkter, jakt eller naturvärden.

Skogsskötseln viktig för att göra Sundsvall till årets friluftskommun

I Sundsvalls kommun har den tätortsnära skogen ljusats upp genom att man bland annat huggit bort stora granar. Foto: Ulrika Lagerlöf

I Sundsvalls kommun har den tätortsnära skogen ljusats upp genom att man bland annat huggit bort stora granar. Foto: Ulrika Lagerlöf

Sundsvalls kommun har utsetts till årets friluftskommun, ett pris som delas ut för att uppmuntra arbetet med friluftsliv lokalt. Hans Asplund, skogsansvarig på kommunen, berättar att skogsskötseln för ökad trygghet var en viktig del i att kommunen vann utmärkelsen.

Hans Asplund. Foto: Ulrika Lagerlöf

Hans Asplund

Skogen i Sundsvall har i över 50 år skötts av Skogs­sällskapet. Under 2017 satsade Sundsvalls kommun 50 miljoner kronor på programmet ”Tryggare och trivsammare Sundsvall”. 15 miljoner av dessa gick till skog och parkmiljöer, med satsningar för att göra den tätortsnära skogen tryggare och mer tillgänglig, och därmed öka förutsättningarna för rekreation och friluftsliv.

– Med skogsskötseln vill vi skapa trygga och trivsamma skogar, som är enkla att sköta även i framtiden. Oavsett hur gammal skogen blir ska den behålla ljuset och kännas trygg att vara i, säger Hans Asplund, skogsansvarig på Sundsvalls kommun.

Skogar, parkområden samt stigar och leder har rustats upp i närheten av bostadsområden i och runt omkring Sundsvall. Stort fokus har lagts på att ljusa upp skogarna, genom att öka andelen lövträd och skapa bättre sikt kring stigar och cykelvägar. Läs mer om satsningen här.

– Den ökade tillgängligheten och tryggheten som åtgärderna lett till var en del i motiveringen till att vi utsågs till årets friluftskommun, berättar Hans Asplund.

TEXT: Ulrika Lagerlöf

Utmärkelsen Sveriges friluftskommun

Utmärkelsen Sveriges friluftskommun är ett samarbete mellan Naturvårdsverket, Svenskt Friluftsliv och Sveriges Fritids- och Kulturchefsförening. För att få utnämningen Sveriges friluftskommun ska kommunen arbeta långsiktigt med friluftsliv.

Läs mer om Sveriges friluftskommun här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Våra tjänster

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.