Sju smarta appar för dig
som vistas mycket i skogen

Appar kan ge dig både inspiration och information när du utforskar skogen och naturen. För dig som skogsägare finns dessutom flera appar som kan fungera som stöd och hjälp i vardagen.

Svampguiden

Intresset för svampplockning har fullkomligt exploderat senaste tiden. Med svampguiden-appen har du en svampbok i telefonen. På Svampguiden, som är Sveriges största webbplats och forum för svampintresserade, kan du även ställa frågor och få tips om när och var svamparna börjar dyka upp.

svampguiden.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hitta skog

Om du letar efter den perfekta skogen för att plocka svamp och bär i ska du vända dig till appen Hitta skog, som guidar dig till de bästa skogarna för svamp- eller bäräventyret.

hittaskog.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fornfynd

Intressant app med inbyggd GPS för dig som rör dig mycket i skog och mark. Här kan du se din egen position, och vilka fornminnen som finns i närheten. Du kan även kolla upp kulturstubbar. Appen berättar också om olika platsers historia och förklarar de olika fornlämningarna, som till exempel en fornborg eller en boplats.

Appen är tillgänglig på bl.a. App Store och Google Play

Skogsstyrelsens webbappar

Skogsstyrelsens öppna webbappar Skogens pärlor, Skogliga grunddata och Skador på skog kan ge dig information om allt från nyckelbiotoper till kulturlämningar. Du som är skogsägare kan även logga in och ladda ner skogsfakta och information om din fastighet direkt i telefonen. Apparna är webbaserade, men går att använda från mobilen.

skogsstyrelsen.se/webbappar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nyttodjur

Ta med Jordbruksverkets app Nyttodjur ut på dina marker. Här kan du se vilka nyttodjur som finns och öka dina kunskaper. Det handlar om små rovdjur som gör stor nytta genom att äta upp bladlöss och andra skadedjur. Appen ger även råd om vad man kan göra för att skapa gynnsamma miljöer för arterna.

jordbruksverket.se/e-tjanster-databaser-och-appar/appar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Viltappen

Svenska Jägareförbundets viltapp visar dig våra vanliga däggdjurs och fåglars kännetecken, spår och läten. Appen är mycket användbar för dig som skogsägare, men också användbar när du är nyfiken på vilken fågel du hör just nu eller vilket djur som har lämnat spår i snön. Rolig att använda om du är ute i skogen med barn!

jagareforbundet.se/vilt/viltappen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Brandrisk ute

Håll koll på prognoser och brandrisk i skog och mark med hjälp av MSB:s (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) app. Brandsriskprognosen uppdateras varje timme och du kan se en prognos de närmaste två dygnen framåt.

msb.se/sv/om-msb/informationskanaler/appar/brandrisk-ute Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Text: Sara Steinholtz Sparby

Våra tjänster

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.