Ny teknik: Se svampen i din skog
De syns inte, men spelar en viktig roll i skogen. Dolda under marken hjälper svamparnas mykorrhizatrådar träden att ta upp vatten och näring. Med en ny app ska det bli enklare för skogsägare att ta hänsyn till svamparna vid olika skogsbruksåtgärder.
SLU-forskaren Anders Dahlberg leder projektet ”Se svampen i din skog”, som finansieras av Skogssällskapet. Tillsammans med vetenskapsillustratören Jacob Bertilsson arbetar han på en app som ska visualisera vilka ätliga och naturvårdsintressanta svampar som kan finnas i just din skog.
– Svampvärlden är väldigt stor och gör mycket för skogen, men förutom när kantarellerna tittar upp under sommar och höst kanske man inte tänker så mycket på dem. Som svampforskare är jag fascinerad av det man inte ser. Det här projektet handlar om att tillgängliggöra den kunskap som finns, säger Anders Dahlberg.
Hoppas att fler ska få upp ögonen för svamparna
Mykorrhizasvamparna växer och klär in trädens rötter med svamptrådar i en symbios som har funnits i mer än 200 miljoner år. Genom de tunna hyferna får träden vatten och näring och ”betalar tillbaka” med socker från fotosyntesen. På så sätt kan kantarellerna och andra matsvampar växa och producera stora fruktkroppar till glädje för alla svampplockare. Och, när träden avverkas försvinner svamparna med dem.
– Svamparna har livsöden precis som träd, de finns där och växer under många, många år, fast vi inte ser dem. Jag hoppas att fler ska få upp ögonen för svamparna, de är helt centrala för nedbrytningen och näringsomsättningen i skog och mark, säger Anders Dahlberg.
Genom att pricka in din position på en karta och fylla i kompletterande uppgifter om skogstyp, beståndets ålder och typ av vegetation, ska appen ”Se svampen i din skog” kunna ge svar på vilka svampar du kan förvänta dig att hitta i den skog där du befinner dig.
– Det bygger på stickprov, så självklart finns det en stor variation. Vi har en ganska bra generell bild, men områdeshistoria och slump spelar också in. Det finns ju inte kantareller överallt även om skogen ser likadan ut som där jag brukar plocka svamp, säger Anders Dahlberg.
Visar hur skogsägare kan ta hänsyn till svamparna under mark
Underlaget till appen kommer från Markinventeringens och Riksskogstaxeringens provytor runt om i Sverige. Under tio års tid har forskare på SLU analyserat stickprov från 2 500 skogar och med hjälp av DNA kartlagt marksvamparnas utbredning. Delar av resultaten finns redan nu på webbsidan
svamparisverige.se.
I den nya appen ska man också kunna klicka sig vidare och läsa om de olika matsvamparna och naturvårdsarterna som listas. Dessutom kommer appen att visa hur mykorrhizasvamparna påverkas när skogen avverkas – och hur man som skogsägare kan ta hänsyn till den här viktiga underjordiska världen.
– Vilken blir skillnaden om jag väljer trakthyggesbruk eller hyggesfritt skogsbruk? Hur påverkar det över tid? Hur återetablerar sig olika arter? Det vill vi visualisera i appen, säger Anders Dahlberg.
Under hösten ska en första version av appen testas av en grupp skogsägare, för att våren 2025 vara klar för lansering.
– Vi hoppas att den ska väcka nyfikenhet för svamparna som finns på din mark och öka förståelsen för hur de påverkas av det du gör som skogsägare, avslutar Anders Dahlberg.
Text: Monica Forsberg
Dela
Våra tjänster
Vi bidrar till utveckling
Skogssällskapet är en av Sveriges största privata finansiärer av forskning och kunskapsutveckling om skog och naturvård.
Vill du prenumerera...
...på vårt nyhetsbrev?
Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.
...på Tidningen Skogsvärden?
Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.