Hantera grannkonflikter – tips från terapeuten

Foto från skogsdag i Göteborg. Foto: Ulrika Lagerlöf
Tomtgränser, buller eller trädfällning kan vara vanliga orsaker till bråk med grannar. Medlaren och samtalsterapeuten Eleonore Lind delar med sig av sina bästa råd om hur du kan hantera och förebygga konflikter.

Elenore Lind
På 90-talet bodde Eleonore Lind i en liten by i England. Det pågick en hel del konflikter mellan grannar där, och bråken kunde ofta bli laddade. Erfarenheten och upplevelsen från byn blev startskottet för hennes karriär som samtalsterapeut och medlare i konflikter.
– Många konflikter som vi människor hamnar i handlar just om territorium. Det kan röra platsen där vi bor, men även mark eller skog som ligger någon annanstans, säger hon.
Ett skäl till att den här typen av konflikter uppstår kan vara att mark och skog värderas olika av olika personer, menar Eleonore Lind. För vissa är det något som gått i arv i generationer, som man har en stark känslomässig koppling till och vill skydda till varje pris, medan andra har ett mer praktiskt förhållningssätt.
– När man som grannar har olika inställning kan det skapa spänningar.
Om det uppstår en situation där du vill ta upp något skulle jag rekommendera att höra av dig till din granne så snart problemen uppstår och försöka formulera dig på ett genomtänkt sätt. Ett vanligt misstag är att låta småsaker växa sig stora över tid. Mindre irritationsmoment som samlas på hög, växer ofta till en onödigt stor konflikt i slutändan, förklarar hon.
Hur du ska gå till väga beror framför allt på vilken relation du har med din granne. Möts ni professionellt, finns det privata kontaktytor eller har ni knappt pratat med varandra?
– Jag skulle säga att det allra bästa är att slå en signal och säga att man vill ses över en kaffe och prata. Om du förvarnar grannen, så får personen tid att förbereda sig och reflektera över vad hen tycker och vill säga. Att överrumpla någon med klagomål leder ofta till att personen går in i försvarsställning, vilket inte blir så produktivt, säger hon.
Om konflikten ändå är eller blir ett faktum kan det vara lämpligt att ta in en tredje part. En utomstående medlare kan hjälpa till att lugna ner situationen och strukturera samtalet.
– Då kan det till exempel vara hjälpsamt att strukturera upp problemen punkt för punkt och fokusera på konkreta lösningar. Det kan också vara vettigt att dela upp i flera samtal, så att alla får tid att reflektera däremellan.
Elenore Lind pekar också på några grundläggande principer för att hantera konflikter på bästa sätt. Som att lyssna aktivt och ta sig tid att försöka förstå grannens perspektiv.
– Att undvika att svara i affekt är ett annat tips – be hellre om att få återkomma. Min erfarenhet är att de flesta konflikter går att lösa genom dialog. Sedan bör man ha realistiska förväntningar. Det är också viktigt att kunna prioritera. Fråga dig själv hur viktig konflikten egentligen är jämfört med andra saker i livet, säger Eleonore Lind.
Text: Sara Sparby
Dela
Vi bidrar till utveckling
Skogssällskapet är en av Sveriges största privata finansiärer av forskning och kunskapsutveckling om skog och naturvård.
Vill du prenumerera...
...på vårt nyhetsbrev?
Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.
...på Tidningen Skogsvärden?
Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.