Riksspelmannen Kalle Moraeus: Är kluven inför skogen

Kalle Moreus i vintrig skog

Foto: Corina Kola Productions

Dalaspelmannen och Körslaget-vinnaren Kalle Moraeus är inte bara en folkkär artist. Han är också en hejare i köket. Här berättar han för Skogsvärden varför han har ett kluvet förhållande till skogen och hur han kom på den udda idén att kombinera gäddfärs med fläskfärs.

När Skogsvärden får tag i Kalle Moraeus är han ute och skottar snö vid hemmet i Orsa. Han har lillsemester efter ett synnerligen hektiskt år då han verkligen har befäst sin ställning i Musiksverige.

Melodifestivalbidraget ”Underbart” gick rakt upp som listetta i våras och blev en av förra årets populäraste låtar på Svensktoppen. Tredje skivsläppet som soloartist blev en succé. Och när Kalle dessutom vann TV4:s Körslaget med sin Orsa-kör tog svenska folket honom verkligen till sina hjärtan.

– Körslaget var en fantastisk händelse i livet och gav mig 20 nya vänner. Kören har sedan fortsatt och har repetition ikväll, berättar Kalle i en paus i snöskottandet.

Kalle Moraeus gillar växelbruk både som artist och privat. Han blandar frejdigt och mixar pop och rock med knätofs och jazzinfluenser tillsammans med Orsa Spelmän, Benny Anderssons Orkester, rockbandet Hej Kalle och i duo med mästerdragspelaren Bengan Jansson.

Mångsidiga Kalle sjunger, komponerar och är både riksspelman och klassiskt skolad på fiol, men i dag blir det nästan mest elgitarr.

– Min specialitet är att inte ha en specialitet. Självklart är jag oerhört stolt över mina elva år som violinist i Kungliga filharmoniska orkestern, men mot slutet var jag lite trött på att repetera 90 procent av tiden och längtade efter mer publikkontakt. Så när jag fick en massa förfrågningar från teve, film och teater lockade scenen och jag gjorde en kovändning i karriären.

En annan stor passion i Kalles liv är matlagning. Som glad amatör har han medverkat i en kokbok och slår gärna ett slag för hederlig svensk husmanskost. I teveprogrammet ”Hemma hos” i våras överraskade han med en udda kombination av gädda och fläskkött.

– Det var min finska svärfar som lärde mig hur man gör. Förr fanns ju gott om gädda medan fläsk var mindre vanligt, så egentligen är det inte konstigare än att kombinera torsk med knaperstekt bacon, konstaterar han och fortsätter:

– Egentligen har jag alltid tyckt att gädda smakar jävla illa. När jag sa det till min fiskande svärfar sa han först ingenting. Sedan bjöd han mig på gäddköttbullar och jag tyckte att det var bland det godaste jag ätit.

Kalle poängterar dock att hygien är extra viktigt när man filear gäddan. Den otäcka smaken kommer från fiskslemmet. Därför måste man skölja av kniven och aldrig först ta i skinnet och sedan i det vita köttet utan att tvätta sig emellan.

Både jakt och fiske ingår som en naturlig del i livet för en dalmas, enligt Kalle, eftersom landskapet har så rik tillgång på skogar, sjöar och tjärnar. Så han fiskar gärna, missar aldrig en älgjakt och skjuter hare eller fågel om bara tillfälle ges. Brorsan har jakthundar och pappan var en av Sveriges bästa spetshundsdomare.

– Jag älskar att sitta på älgpass i en vecka. De första gryningstimmarna, då landar man som människa – ojojoj, det är guld!

– Det är nästan lite jobbigt när det kommer en älg eller jaktlaget skjuter ett djur mitt på morgonen som man måste ta rätt på. Då blir man nästan lite störd, jag hämtar mycket kraft ur skogen, skrattar han.

Som privatperson älskar Kalle Moraeus skogen och är ute varje dag i längdspåren under vintersäsong om han bara är frisk och ledig.

– Jag åker 1–1,5 mil om dagen och det är ytterligare en av mina stora passioner. Däremot har jag lovat mig själv att aldrig åka Vasaloppet. Då skulle jag först behöva bli av med runt 20 kilos övervikt – annars är det nog farligt.

Som innehavare av A-cert för enmotorigt flygplan blir Kalle däremot lite ängslig av skogen.

– Det finns inte många ställen att nödlanda på om man flyger norrut från Orsa. Då är det tolvmilaskog ända fram till Sveg.

Flygcertifikatet var en av två utmaningar som Kalle gav sig i kast med när familjen flyttade till Orsa för fem och ett halvt år sedan. Han ville bevisa att han varken var född med tummen mitt i handen eller dålig på att plugga, som i de skoltrötta tonåren när han bara hade musik i huvudet.

I dag driver Kalle ett lokalt specialsnickeri som tillverkar transportlådor för musik- och elektronikbranschen. Så numera kan han lägga ”direktör” till sitt långa och brokiga cv.

– Att jobba med händerna är en ynnest jag unnar alla musiker och artister.

I övrigt tar Kalle det lite lugnare den här våren, efter ett intensivt år som handlat väldigt mycket om solokarriären.

– Förutom en skiva med Benny Anderssons Orkester har jag ett par, ännu så länge hemliga, projekt på gång som kommer att ta mycket tid och bli matnyttiga – om de blir av!

TEXT: Lotta Sellberg

En av Dalarnas populäraste masar - Kalle Moraeus

Ålder: 48 år
Bor: Orsa
Yrke: Riksspelman, musiker, kompositör och artist
Karriär: Lång! Var bara nio år när han spelade fiol i teve första gången. Utbildade sig på Musikhögskolan i Göteborg. Jobbade därefter som violinist hos Filharmonikerna i elva år, innan uppdragen för scen, teater och teve tog över.

Spelar i: Orsa Spelmän, Benny Anderssons orkester, rockbandet Heja Kalle – ”jag har alltid drömt om att bli rockstjärna” – och ofta tillsammans med Bengan Jansson. I teve har han bland annat uppträtt i Melodifestivalen, Allsång på Skansen, Så ska det låta och vunnit Körslaget med sin Orsa-kör.

Sålde guld med soloalbumet ”Underbart” 2010. Var den sista som fick motta Karamellodiktstipendiet ur Povel Ramels hand (2006) Fritiden Håller sig i form med längdskidåkning.

Gillar att: jaga, fiska och laga mat.

Det visste du inte: Har flygcertifikat för enmotorigt privatplan och vann SM i luftgitarr 1984

Våra tjänster

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.